De opplyste (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 310
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205513068
Omtale De opplyste
Da katastrofen var over, viste Gud seg for menneskeheten. Eller gjorde han det? Vi befinner oss i en tid der troende fra alle religioner har slått seg sammen mot de gudløse. I et mylder av skjebner gir De opplyste et mangefasettert bilde av den nye verdensordenen, av mennesker fanget i et nettverk av ideologier og dogmer. Men også av mennesker som er forbundet, uavhengig av hva de tror eller ikke tror på.Romanen kan leses som en utopi eller en dystopi, som en flettverksfortelling, en mysterieroman eller en samling historier om menneskets evige spørsmål: Finnes det en Gud? De opplyste forteller om hva som skjer når vi forsøker å svare, ikke minst på vegne av andre. Anmelderne mener: "Bygger bruer mellom troende og ikke-troende i en solid og høyaktuell roman [...] Øystein Stene blander to av de tydeligste populærkulturelle trendene i sin nye roman, men gjør det til noe eget og aktuelt. I De opplyste utforsker han religionens plass i samfunnet og menneskesinnet [...] Dette er en språklig sterk roman, men den er også tematisk viktig."
Marie Kleive, Dagbladet "Noen ganger skjer det: En bok som får deg til å stoppe opp og tenke nytt og fritt om de virkelig store spørsmålene i livet. Øystein Stenes nye roman er en slik bok [...] Stene skriver med stor stilistisk fleksibilitet - toneleiet formes etter hvem som fører ordet - og dramaturgien fungerer godt både på makro- og mikronivå."
Arne Hugo Stølan, VG "Ein original framtidsroman der det ikkje er klimakrisa, men idear og trusretningar som får vere drivkrafta."
Marta Norheim, NRK "De opplyste er en forfriskende dystopi med et originalt plot."
Mari Reinholt Aas, Vårt Land «De opplyste er en sjeldenhet blant dagens romaner, hinsides flodbølgen av romaner der forfatter og forteller forbruker det meste av tiden på å meddele hvordan de har det(...) De opplyste er i denne ellers svært så fysiske og konkrete ideromanen ute i et større ærend." Jan Askelund, Stavanger Aftenblad «Øystein Stenes siste roman, De opplyste, er noe av det mest ambisiøse jeg har lest av en norsk forfatter noensinne. Det er en postapokalyptisk roman om sivilisasjonskrig, om absoluttisme og om menneskets tidløse og ofte selvdestruktive søken etter alle tings mening. (..) Men Stene har åpenbart både teft og evne til selvkorrigering, for resultatet står til mer enn godkjent. De opplyste er rett og slett en strålende fortelling. (..) Selv om tematikken er ambisiøs, vil alle lesere bli underholdt, enten man leser den som fremtidsfabel, som satire, dystopi eller samtidskritikk - eller alt sammen.» Bård Larsen, Minerva«I en vellykket komposisjon, der den ene fortellerstemmen veksler med den neste, skriver Stene med stor stilistisk variasjon om eksistensens grunnvilkår i en polarisert verden. Det gjør boken høyaktuell.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten The Enlightened_Sample translation(pdf, 127,26 kB) 

Til toppen

Andre utgaver

De opplyste
Bokmål Ebok 2018
De opplyste
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Øystein Stene: