Fossene i Norge (Innbundet)

vakre opplevelser

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 217
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Fossene i Norge
ISBN/EAN: 9788282655682
Omtale Fossene i Norge
Vi nordmenn har alltid hatt et spesielt forhold til fossene våre. De inngår i tallrike eventyr og sagn, for eksempel om valdresridderen som hoppet over Ridderspranget i Sjoa med den vakre Skårvangsola i armene. Eller fortellingen om Reiår som forsvant i Reiårsfossen i Setesdal med hest og kjæreste. Betydningen av fossene vises også av navnene vi har satt på dem. Folk er blitt skremt, overveldet og samtidig tiltrukket av fossene og har kalt dem Trollfossen eller Helvetesfossen. Eller de har stått i undring og aktelse foran fossefallet og gitt det navn som Helligfossen eller Vøringen.

Fossekraften har vært Norges «hvite kull» og en viktig del av «arvesølvet» vårt. Den har lagt grunnlaget for landets industrialisering og modernisering og hatt stor betydning for utviklingen av Norge som velferdssamfunn. Med tanke på fossenes betydning for det norske samfunnet, er det nesten rart at det ikke er skrevet noen bok tidligere som behandler og presenterer norske fosser i større bredde og dybde. Særlig fordi Norge har mange av de høyeste og flotteste fossene i verden!

Fossene i boka utmerker seg enten ved stor fallhøyde, stor vannføring, uvanlig form, landskapsmessig skjønnhet, spennende sagn eller historier, lett tilgjengelighet eller for eksempel omstridte utbyggingsplaner.

Denne boka gir turister og andre interesserte faktaopplysningene som de trenger for å besøke fossene, inkludert oversiktskart. Mange av fossefallene vil være ukjente for folk flest, og boka inneholder mye informasjon som ikke er publisert tidligere.

Til toppen

Flere bøker av Jens Fredrik Nystad: