Jul (Innbundet)

Barnet, stjernen, biskopen fra Myra, ølet, treet, kremmerne, fjøsnissen, fryd, fred, familie og ...

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202332099
Omtale Jul

En gang rundt midten av 300-tallet begynte de kristne i Roma å feire Jesu fødselsdag på den 25. desember. Et halvt århundre tidligere var kristne blitt forfulgt og drept, senere var de blitt godtatt og anerkjent og nå var de i gang med å gjøre sin egen tro til statsreligion. Det var neppe noen stor plan bak det hele, men metoden viste seg så vellykket at den siden skulle bli kopiert rundt om i Europa etter som den nye troen kjempet seg frem: Man ga gamle, folkelige fester nytt innhold.

Denne flotte og hyggelige boken presenterer julen i bred sammenheng, teologi og historie, folkeminne, kunst og kulturhistorie, med perspektiv både på fortid og samtid, Norge og utlandet.

Til toppen

Utdrag

Juletreet (utdrag fra boken)

De eldste skildringene av juletrær i Danmark er fra 1812, og ble de første årene omtalt som en «tysk skikk». Det eldste kjente juletre i Norge ble satt opp i 1822. Fengselsdirektør Richard Petersen forteller om sin barndom i Christiania at en frøken Weinschenck dette året skal ha tatt med seg skikken til Norge.

(...)

På slutten av 1840-tallet ble det i Christiania-aviser annonsert for «flere Sorter Sukkersager, passende til juletrær». Juletreet forble en overklasseskikk i byene gjennom 1800-tallet. Folk flest hadde ikke råd, og utover landet var det mye skepsis mot den nye «byskikken». I 1817 hadde den unge dikterpresten Grundtvig tordnet mot juletreet, som han mente var et uttrykk for «utvannet kristendom», men han kom senere på andre tanker.
I de store kristelige vekkelsesbevegelsene, som vokste seg sterke i Norge fra midten av 1800-tallet, ble juletreet fordømt som «synd og gudsbespottelse» og en «slags avgudsdyrkelse». Læstadianerne i Troms og Finnmark var særlig skeptiske, spesielt ble skikken å gå rundt juletreet og synge ansett som syndig.

Til toppen

Om forfatter Liv Berit Tessem

Liv Berit Tessem (f. 1956) er innenriksjournalist i Aftenposten og gift med medforfatter Kjetil Wiedswang (f. 1955), kommentator i Dagens Næringsliv. De har utgitt flere bøker hver for seg og sammen.

Til toppen