Krigens modigste menn (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 103
Forlag: Komsa forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230361801
Alder: 9 - 12
Omtale Krigens modigste menn
2. desember 2019 presenterte BBC en nyhetssak om dødsfallet til John Lorimer. Den siste helten fra miniutbåtangrepet på Tirpitz i Kåfjord var gått ut av tiden. John Lorimer ble 97 år gammel, og 76 år tidligere, den 22. september 1943 satt han i en miniubåt i Altafjorden og var den som lyttet til BBC sine sendinger. Historien om John Lorimer, og besetningen på X-6 er historien om krigens modigste menn.

Historien om angrepet på Tirpitz er underkommunisert, i likhet med mange andre hendelser som skjedde i Finnmark under andre verdenskrig. Dette er viktig historisk materiale, både nasjonalt og internasjonalt. Winston Churchill skrev i et notat til den øverste forsvarsledelsen den 26. januar 1942:

- Å ødelegge eller skade Tirpitz er det største som kan skje til sjøs akkurat nå. Intet annet mål kan sammenlignes. Hele krigens strategi dreier seg om dette skipet, som binder fire ganger så mange britiske fartøyer, samt to amerikanske slagskip som må holde seg i Atlanteren. Saken har absolutt høyeste prioritet.

Solgunn Solli har skrevet en intens og spennende bok der leseren følger mannskapet ombord på flere av miniubåtene som fikk i oppdrag å senke Tirpitz. Tolv menn klarte å komme seg inn i Kåfjord i Alta, seks av dem overlevde.

Denne boka passer for alle som er interessert i historie og andre verdenskrig.

Til toppen

Andre utgaver

Krigens modigste menn
Bokmål Ebok 2023