Militærhistorisk bokpakke (Pakke)

Serie: Militærhistorie 

Forfatter:

og

Sigve Solberg (Illustratør)

Forfatter: og
Innbinding: Pakke
Utgivelsesår: 2024
Illustratør: Solberg, Sigve
Forlag: Ares forlag
Språk: Bokmål
Serie: Militærhistorie
ISBN/EAN: 9788283920345
Omtale Militærhistorisk bokpakke
Slaget om Hegra festning 1940
13. april - 5. mai 1940 holdt 190 norske soldater, under major Hans Reidar Holtermann, ut tyskernes beleiring av Ingstadkleiva fort, som ble bygd for å stå imot svenskene etter Unionsoppløsningen i 1905. Håpet var at allierte og norske styrker skulle rykke sørover fra Namsos-Steinkjer, og at Hegra festning skulle kunne true tyskerne i ryggen. Men forbindelsen med andre avdelinger var dårlig, og en koordinering ville blitt vanskelig. Da de allierte evakuerte sine styrker fra Sør-Norge, i begynnelsen av mai og norske 5. brigade overga seg, ble stillingen umulig. Strategisk var kampen fånyttes, men den fikk stor symbolverdi for ettertiden og fortet har siden blitt kjent som Hegra festning.

Kampen om Nordlandsbanen 1945
I september 1944 sluttet Finland og Sovjetunionen fred. De tyske troppene i Finland ble tvunget ut og trakk seg tilbake gjennom Norge. Dette gjorde Nordlandsbanen strategisk viktig. De allierte fryktetat dette var starten på en stor tilbaketrekking fra Norge og at de 300 000 tyske soldatene i Norge villesettes inn i sluttkampen i Tyskland. Fire grupper med allierte spesialstyrker ble sluppet ned for å stanse transportene, COTON, WAXWING, WOODLARK og RYPE. Den siste gruppen skilte seg ut da den ble sendt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen OSS. De ble satt inn 24. mars 1945 og ble ledet av William Colby, senere sjef for CIA. Mannskapene var norskamerikanere. Det var en krevende jobb sette inn, forsterke og forsyne disse gruppene fra lufta. Flyene måtte operere på kanten av sin rekkevidde og navigere under utfordrende vinterforhold. Forsterket av norske motstandsfolk og personell fra WOODLARK sprengte de Tangen bru sør for Snåsa,15. april. 23. april sprengte de 2,5 km med jernbane i Lurudalen, nord for Snåsa. Om aksjonene var av betydning for slutten av krigen er historikere uenige om, men operasjonene står likevel som en menneskelig og militær bragd i frihetens tjeneste.

Murmanskfronten 1941
Sommeren 1941 gikk Hitler til angrep på Sovjetunionen. Det største felttoget i verdenshistorien var en realitet. Fra Finnmark og Nord-Finland gikk også tyske og finske styrker til angrep på Sovjetunionen med mål om å bryte den viktige forsyningslinjen som gikk fra Murmansk og til fronten i sør. Det ble en kamp på liv og død i verdens mest ugjestmilde klima med snø og stormer midt på sommeren og 30 graders varme og milliarder av mygg. Dette er historien om et fire måneders felttog som endte i ingenting annet enn død og skyttergravskrig.
Fotografier - illustrasjoner - malerier - kart

Til toppen

Bøker i serien