Ordenes hårreisende hemmeligheter (Innbundet)

absurde avsløringer fra språkets spinnville liv

Forfatter:

Henriette T. Osnes (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 201
Illustratør: Osnes, Henriette T.
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203396991
Alder: 9 - 12
Omtale Ordenes hårreisende hemmeligheter
VINNER AV BRAGEPRISEN 2023 I KATEGORIEN SAKPROSA FOR BARN OG UNGE

Hvert eneste ord du bruker, har en hemmelighet.

Buksen din er oppkalt etter en geitebukk. Nachoen du spiser, er oppkalt etter en meksikansk nese, og du dypper den i guacamole, som betyr 'testikkelsaus'.

Språkets morsomste, flaueste og skumleste livshistorier brettes ut som små noveller i "Ordenes hårreisende hemmeligheter", en grenseoverskridende praktbok om etymologi for barn. Boken passer for nysgjerrige barn fra ni år.

"Ordenes hårreisende hemmeligheter" er skrevet av Ragnhild Holmås og illustrert av Henriette Osnes ("Une og skolestarten", 2022). Sammen skaper de er rikt og rampete univers som ligner David Walliams'.

«Ragnhild Holmås er den nye vinen. For henne er det innfallsmetoden og lystprinsippet som gjeld. Sist nokon gjekk så iherdig og motkulturelt til verks for å få folk til å elske og eige språket sitt sjølv, må vel ha vore då Ivar Aasen gjekk landet på langs og tvers for å samle inn orda og gje dei tilbake til folk der dei fanst.» Janne Karin Støylen, Bergens Tidende (fem av seks hjerter)

«Forfatterens egen lidenskap for rare og morsomme historier om ord smitter umiddelbart over på leseren. Det er måten Holmås formidler sin kunnskap på som løfter prosjektet. Hun tøyser med språket og oppretter en helt unik sfære med leseren. Holmås' samarbeid med illustratør Henriette T. Osnes er sømløst. Her har begge spilt på lag med samme visjon. Osnes' illustrasjoner er rølpete og fulle av treffsikker humor.» Ruth Hege Halstensen, Klassekampen

"Et mirakel har truffet planeten vår. Det fines mellom to permer og er satt sammen av en herlig frekk og formidlingsdyktig forfatter og ditto illustratør. [...]Boka er ikke mindre magisk enn at både barn og voksne kan ha like stor glede av dem. [...] En bok jeg utvilsomt vender tilbake til. Og det gleder jeg meg til." Joakim Tjøstheim, @litteraturviteren

«Ellevilt om ordenes opprinnelse. Burlesk, ufyselig og morsom. Ja, så fengende kan sakprosa for barn være.» Anne Cathrine Straume, NRK (Terningkast 5)

Til toppen