Vannet (Innbundet)

Forfatter:

Silje Beite Løken (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kleifarvatn
Oversatt av: Løken, Silje Beite
ISBN/EAN: 9788202261122
Omtale Vannet

Adjø solidaritet

Arnaldur Indridasons etterforsker, Erlendur Sveinsson, liker seg best når han kan grave seg ned i fortiden. I "Vannet" må han helt tilbake til 50-tallets Øst-Tyskland for å finne løsningen på mysteriet.

Av Pål Andreassen

Arnaldur Indridason har mer eller mindre helt på egen hånd satt Island på det internasjonale krimkartet. Før ham var Sagaøya et krimlitterært ødeland, hvor denne typen bøker angivelig ikke ble skrevet fordi man oppfattet det lille landet som altfor fredfullt. Den myten har Indridason gjennom en rekke romaner klart å avlive på alle tenkelige måter. Vannet er hans fjerde bok på norsk om etterforskeren Erlendur Sveinsson og hans kollegaer i Reykjavik-politiet.
      Denne gangen begynner historien da et skjelett dukker opp ved bredden av innsjøen Kleifarvatn, som på mystisk vis er i ferd med å tappes for vann. Den eneste ledetråden politiet har å gå etter er at skjelettet med hull i kraniet er lenket til en gammel russisk radiosender.
      Det er liten tvil om at den døde mannspersonen har ligget lenge i vannet, men på tross av en nitid gjennomgang av gamle forvinningssaker, har politiet vansker med å koble skjelettet til noen forsvunne islendinger.

Et ideologisk vendepunkt
Parallelt med etterforskningen rundt det mystiske skjelettfunnet sniker forfatteren inn historien om en gruppe idealistiske, unge islendinger som på 50-tallet reiste til Leipzig for å studere. Ansporet av drømmen om det perfekte sosialistiske samfunn reiste de ut for å få forsterket troen på en ideologi som i ettertid skulle vise seg å ikke være så rosenrød som først antatt. Tvert i mot blir møtet med DDR et vendepunkt for mange av de unge islendingene, ikke minst Tómas og hans ungarske kjæreste Ilona.
      Tilbake i nåtiden begynner Erlendur å nøste i de få trådene han har samlet, og etter hvert ser han med sedvanlig tungsinn at løsningen på ingen måte gir seg selv.
Og det er nettopp denne usedvanlig litterære tilnærmingen til historien som nok en gang bekrefter Indridasons posisjon som en krimforfatter utenom det vanlige.

Botsøvelse
Erlendur Sveinsson er opplagt tuftet på klassiske politietterforskere som Martin Beck, Kurt Wallander og inspektør Morse. En middelaldrende, fraskilt mann med et trøblete forhold til sine barn – Eva Lind og Sindri Snær – og en gryende romanse med en gift kvinne. Det kunne definitivt sett lysere ut. Men der andre, mindre kompetente forfattere, ville sklidd rett inn i klisjéfella, tar Indridason i stedet  denne sjangeren ett steg videre.
      På islandsk betyr Erlendur ”fremmed”. I det han både yrkesmessig og privat fordyper seg i gamle forsvinningshistorier, føler han seg helt klart som en fremmed i det moderne islandske samfunnet. En episode har han aldri klart å legge bak seg: lillebroren som forsvant i fjellet som barn. Hans yrkesvalg er nærmest å anse som en evigvarende botsøvelse i forhold til den døde broren.

Graver dypt
Med sine foreløpig åtte bøker om Erlendur og de andre etterforskerne ved Reykjavik-politiet har Arnaldur Indridason tatt den sosialrealistiske skandinaviske krimtradisjonen et steg videre – eller rettere sagt, bakover. I hans historier finnes det alltid et bakenforliggende motiv gjemt i en mørk, og oftest kald, fortid. Vannet er i så måte selvsagt intet unntak. Lag for lag avdekkes biter av fortiden som fører videre i etterforskningen av hva som ligger bak skjelettfunnet i Kleifarvatn. At en hjulkapsel fra en gammel Ford Falcon skal bli stående igjen som en av de viktigste ledetrådene, kan knapt nok klassifiseres som et arkeologisk funn, men en desto mer utspekulert metafor for hvordan Indridason igjen klarer å samle de historiske trådene.

Til toppen

Andre utgaver

Vannet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Arnaldur Indridason:

Utdrag

Erlendur satt og lyttet til en historie om en forsvinning på sekstitallet. Sigurdur Óli var sammen med ham. Denne gangen var det snakk om en mann nærmere femti.
      En rask undersøkelse av skjelettet pekte på at mannen i Kleifarvatn hadde vært et sted mellom 35 og 40. Sammenliknet med alderen på det russiske radioutstyret var han blitt sunket i vannet etter 1961. Det var foretatt en grundigere undersøkelse av den svarte kassen som ble funnet under skjelettet. Det dreide seg om noe som i dag blir kalt kortbølgemottaker, og som kunne fange opp frekvensen NATO brukte på sekstitallet. Produksjonsåret 1961 var så vidt mulig å skjelne på kassen, det var også bokstavene, som åpenbart var kyrilliske.
      Erlendur så over avisartikler om funnet av russisk avlyttingsutstyr i Kleifarvatn i 1973. Det meste av det Marion Briem fortalte ble gjengitt i artiklene. Utstyret var blitt funnet på ti meters dyp, og det i en del av vannet som lå langt unna der skjelettet ble funnet. Han fortalte Sigurdur Óli og Elínborg om funnet på syttitallet, og de diskuterte om det kunne settes i sammenheng med skjelettet i vannet. Elínborg syntes det var åpenbart. Hvis politiet hadde søkt grundigere den gangen avlyttingsutstyret ble funnet, ville de kanskje kommet over liket.
      Ifølge politirapporter fra denne tiden fortalte dykkerne at de hadde møtt på en svart limousine på veien til Kleifarvatn da de hadde dykket der uken i forveien. De gikk automatisk ut fra at det var en diplomatbil. Den sovjetiske ambassaden valgte å ikke kommentere saken, og det gjaldt også andre øst-europeiske ambassader. Erlendur fant fram en kort rapport der det sto at utstyret var russisk. Det var blant annet snakk om avlyttingsutstyr som hadde en rekkevidde på 160 kilometer, og som etter all sannsynlighet var blitt brukt for å avlytte telefonsamtaler i Reykjavik og området rundt Keflavik. Det ble antatt at utstyret var produsert tidlig på sekstitallet, på grunn av de gammeldagse radiorørene, som senere kom til å bli avløst av transistorteknologi. Apparatet gikk på batterier og kunne fraktes i en vanlig reiseveske.

Til toppen

Om forfatter Arnaldur Indridason

Den prisbelønte, islandske forfatteren Arnaldur Indridason (f. 1961) bor i Reykjavik med kone og to barn. Han er utdannet historiker ved universitetet i Reykjavik, har jobbet som filmanmelder og er i dag forfatter på heltid. Hans første roman på norsk var Myren i 2004. Siden fulgte Gravstille og Røsten. Etterforskeren Erlendur Sveinsson er gjennomgangsfiguren i kriminalromanene til Indridason. Indridason har solgt nær 3 millioner bøker og er dobbelt vinner av Glassnøkkelprisen, i tillegg til den engelske krimprisen Golden Dagger og Martin Beck-prisen.

Til toppen