En bror for mye (Innbundet)

Forfatter:

Jens A. Larsen Aas (Illustratør)

En rørende bok om ei jente som plutselig får en lillebror!

Idet Sara kommer hjem fra skolen, vet hun med en gang at noe er helt galt, mammas bestevenninne er død. Det betyr at fem år gamle Steinar er helt alene i verden. Saras foreldre bestemmer at Steinar skal bli en del av deres familie. Steinar flytter inn og blir lillebroren hennes, og Sara blir nødt til å være snill mot ham. Hun må til og med late som om hun liker ham.

Sara vil ikke være snill mot Steinar. Steinar er bare håpløs og irriterende! Men, Sara kommer på en helt genial idé ...

[…] Linde Hagerups roman snakker rett til barn i lettlest-alderen, men gir dem mye mer å tygge på enn de vanligvis blir avspist med. fanger stemningen på en prikk.
Terningkast 5 i Dagbladet

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 168
Illustratør: Aas, Jens A. Larsen
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202396695
Kategori: Kjærlighet og vennskap
Alder: 8 - 13
Omtale En bror for mye

Alene i verden ...

Idet Sara kommer hjem fra skolen, vet hun med en gang at noe er helt galt, mammas bestevenninne er død. Det betyr at fem år gamle Steinar er helt alene i verden. Saras foreldre bestemmer at Steinar skal bli en del av deres familie og Steinar flytter inn ... 

Til toppen

[…] Her er mange scener verdt å stoppe opp ved, og mange eksempler på barne­oppdragelse som utfordrer så vel store som små lesere. […] Boken tar en herlig vending når hun trer ut av offerrollen og introduserer sin overraskende løsning. Derfra får vi en suveren test av hvor langt det er mulig å strekke seg i søskenkjærlighetens navn.
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Andre utgaver

En bror for mye
Bokmål Ebok 2016
En bror for mye
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Anmeldelser En bror for mye

"Poetisk og engasjerende om en niårings store utfordring. [...] Linde Hagerups roman snakker rett til barn i lettlest-alderen, men gir dem mye mer å tygge på enn de vanligvis blir avspist med. [...] Varme og realistiske tegninger av Jens A. Larsen Aas supplerer fortellingen [...] de uttrykksfulle ansiktene fanger stemningen på en prikk."
Terningkast 5
Maria Kleve, Dagbladet

"Teksten er trofast mot Saras perspektiv. I et intenst kammerspill fremstår familien med stor troverdighet. Alle snakker og handler uten noen forklarende forteller i et språk så friskt at det er en fryd. [...] Når det er så lett å føle med henne, er det også lett å forstå hvor vanskelig det er å være snill. Det er godt gjort å la Sara leve ut frustrasjonen uten at jeg som leser mister sympatien for henne. [...] Her er mange scener verdt å stoppe opp ved, og mange eksempler på barne­oppdragelse som utfordrer så vel store som små lesere. [...] Boken tar en herlig vending når hun trer ut av offerrollen og introduserer sin overraskende løsning. Derfra får vi en suveren test av hvor langt det er mulig å strekke seg i søskenkjærlighetens navn."
Terningkast 5
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

"Verken alvoret eller tematikken er påtrengende. Vi tror på Sara og universet hun lever i. [...] Troverdigheten bygger Hagerup gjennom språket. Direkte og ujålete, poetisk uten å bli pompøst, rytmisk og skåret til beinet. [...] Hagerup er en skarp observatør. Dette kommer særlig frem i skildringen av barnet og i dialogen mellom familiemedlemmene. Vi kjenner oss igjen. Jeg vil anbefale denne boka til både barn og voksne. Særlig egner den seg for høytlesning, som grunnlag for gode samtaler uten pedagogisk pekefinger."
Marte Bjerke, Fredrikstad Blad

"Linde Hagerups En bror for mye er like alvorleg som den er lettliva, og skildrar eit ungt individ som kjempar med seg sjølv for sleppe ein annan inn i varmen. [...] her er så mykje meir som kunne vore omtala og så mange andre vinklar å gå inn i forteljinga frå. Ein annan måte å seie dette på, er vel å seie at En bror for mye har veldig mykje å gi."
Eivind Myklebust, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Utdrag

Utdrag fra boka:

"Det Steinar trengte var en bror. Det var det mamma hadde sagt den natta til pappa. Sara skulle vært gutt. Sara skulle vært en stor og sterk og snill storebror. Det var ikke noe vanskelig i det hele tatt. Bort med Sara. Inn med en storebror. At jeg ikke hadde tenkt på det før. Jeg huska det Helene hadde fortalt. At hun hadde hatt verdens beste bestefar. Han het Alfred. Jeg tenkte at det måtte være et bra navn på verdens beste storebror også. Alfred. Fra nå av skulle jeg være Alfred. Bare Alfred. Verdens beste storebror. Jeg gikk ut på badet og fant fram en saks. Tok tak i en tjukk tjafs brunt hår. Saksa glapp mot det glatte håret og fikk ikke ordentlig tak. Jeg tok en mindre tjafs og prøvde igjen. Nå var det lettere. Jo mindre tjafser jeg tok av gangen, jo fortere fikk jeg klippa dem av. Til slutt hadde jeg klippa alt håret ganske kort. Jeg begynte allerede å ligne på en storebror."

Til toppen