En dåre fri (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202336004
Omtale En dåre fri

Kunst og galskap

Eli bor alene i en leilighet, men deler like fullt tilværelsen med Espen, Erik, Emil - og Prins Eugen. Fra barndommen har livet hennes vært styrt av stemmer. Hun er redd for at soverommet skal tippe over, og for at det åpne vinduet skal suge henne ut. Og hun skriver bøker som blir gitt ut, og lager film.

I denne boken åpner Beate Grimsrud døren til en verden som er ukjent for mange. Vi møter en hovedperson med skaperevner og store ambisjoner, som periodevis er innlagt på psykiatrisk sykehus. Eli kjemper mot sykdom og galskap, og  hun lever med sine psykoser. Vi følger livet hennes fra de første minnene, til hun er etablert forfatter av prisbelønte bøker.

Stemmer fra barndommen

Eli trer tydelig fram fra hun er liten. Hun går på ski og elsker å drive med idrett. Hun har dysleksi og en medfødt skade på synsnerven. Hun lærer ikke å lese før langt ut i grunnskolen, men det hindrer henne ikke; hun er umettelig på å høre alt som er av historier og lager også selv sine egne. Allerede som seksåring begynner hun å høre stemmer. På avslutningsforestillingen på førskolen ville hun helst ha rollen som Espen Askeladd, ikke prinsesserollen, som hun får. Der og da etablerer Espen seg som en stemme i hennes hode. Han forsvinner ikke. Da hun på julaften ved et uhell ødelegger et av farens bilder, tar hun en kniv og skjærer seg selv alvorlig til blods på Espens ordre (Skjær deg. Blod) og må sys. Etter hvert kommer andre stemmer inn. Erik er den mest dominerende stemmen, han er mørk og farlig, gir beskjed om at alt skal moses og knuses. Emil, med trekk fra han i Lønneberget, er mer trøstende. Som voksen får Eli en stemme til, prins Eugen, en historisk figur fra 1800-tallet, en kongelig rebell med sans for stilige klær.  Stemmene blir hennes alternative personligheter. Hun blir dem. Derfor kommer hun ikke unna når de dirigerer hva hun skal gjøre, for da er hun ikke lenger Eli.

Både – og

Eli blir voksen, flytter til Sverige og satser på skrivingen for alvor. Samtidig kommer psykosene, og hun blir innlagt for første gang. Dette blir opptakten til et liv som produktiv multikunstner i stadig kamp. Mot selvmordsfantasier, angst og psykoser, herskende oppfatninger av sykerollen, mot tvang og tvangsmedisinering. For friheten til å definere eget liv og ivareta sin identitet, selv om det innebærer retten til å beholde sine forestillinger og alternative personligheter. Parallelt gir Elis beretning også tydelige stemmer til de andre, de friske. Hjelperne, vennene. Mange stiller opp uforbeholdent, men de jatter ikke med henne. En av dem er terapeuten Jonathan, som stadig dukker opp i den nåtidige rammefortellingen. Han sier at Eli kan sove, fordi hun har gjort det før. Han lærer henne hvordan hun kan velge å overhøre Erik, Emil og Espen.

Eli tar sin kraft og styrke for gitt helt fra tidlige barneår, og å gi seg, eller snarere å unnlate å hevde seg, er aldri noe alternativ. På bokas siste sider sier hun: Jeg gir ikke opp. Aldri gir jeg opp. Og hun skjønner hvilken flaks det er å leve: Det er et gigantisk unntak å være i live. Dette er også en bok om en kunstners gjennombrudd, om skaperkraft og et utrettelig driv i en søken etter stadig nye uttrykk. Innimellom alle de små beretningene dukker det opp slående tanker om det meste; frihet, sykdom, friskhet, virkelighet, sannhet, religion, ofte uttrykt poetisk, som aforismer eller spørsmål og motspørsmål.

Litterært sterk

En dåre fri har mer form som en dagbok eller erindringsbok enn som en tradisjonell roman, med en klar og fattet, men samtidig særpreget, ekte og innstendig fortellerstemme. Boka skiller seg krystallklart fra dusinfortellingene om «hvordan jeg overvant kreften» eller galskapen eller hva det måtte være noen «vinner over». De litterære kvalitetene er ubestridt til stede, og boka oppleves som original på en uanstrengt måte, i uttrykk og tankegang. Teksten er intelligent; slå opp hvor som helst, og den gir deg innsikt. Man får spenning (hvordan går dette?), godt tegnede personer,  troverdige framstillinger og et godt integrert handlingsforløp og et eksistensielt prosjekt på en og samme tid. Det er også interessant å lese om arbeidet med språk og hvordan en tekst blir til. Jeg skriver ikke sånn som jeg tenker at jeg skal skrive. Jeg skriver sånn som jeg tenker når jeg skriver.  

 ------------------------------------- 

"En dåre fri er et originalt verk, det er opprørende, utpreget litterært, men likevel helt enestående."

Anne Cathrine Straume, NRK

"Helt fra debuten [...] har hun vist at hun har en stemme, en skrivestil og et forfatterskap det ikke finnes maken til i norsk litteratur."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Det er veldig, veldig bra."

Dagens Nyheter 

"En dåre fri skildrer denne pendlingen mellom verdener, denne menneskelige grenseposisjonen, som like deler fengsel og frihet. Og den gjør det med nettopp den vakre og visjonære prosa som har blitt Beate Grimsruds kjennetegn."

Sydsvenskan 

"Det er tilstrekkelig å konstatere at den litteraturen som Beate Grimsrud skaper er unik og at det åpnes vinduer mot helt andre dimensjoner når man leser henne."

Göteborgsposten

Til toppen

Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2011 fra både Norge og Sverige

Andre utgaver

En dåre fri
Bokmål Ebok 2011
En dåre fri
Bokmål Lydbok-CD 2011
En dåre fri
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
En dåre fri
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
En dåre fri
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Beate Grimsrud:

Utdrag

En dåre fri

Jeg er ensom i leiligheten. I byen. I landet. På jorden. I verden. Melkeveien har støtt sammen med en sky av gass som har utryddet alle mennesker. Bare jeg er igjen. (...) Jeg kunne drive allting videre. Men kommer ikke løs. Det er tykke beltespenner. Jeg har ikke en sjanse. Jeg er avhengig av dem som ikke lenger finnes. Jeg er det som blir tilbake om alle andre forsvinner. Jeg har språket som en rest i munnen. Lyd i strupen. Men ikke tilgang til noen ører. Jeg roper igjen. Vet ikke hva annet jeg skal gjøre. Jeg har mål i munnen, men til ingen nytte. Kommer jeg til å be min siste bønn høyt, eller stille inni meg?

Til toppen

Om forfatter Beate Grimsrud

Beate Grimsrud er født i 1963 i Bærum, men er nå bosatt i Stockholm. Hun debuterte i 1990 med Det er grenser for hva jeg ikke forstår. For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige i 1998. Oppfølgeren, Hva er det som fins i skogen barn? kom i 2002. Beate Grimsrud er også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. Hun skriver alle sine bøker på både norsk og svensk. I februar 2008 ble hun belønnet med P2-lytternes litteraturpris for romanen Søvnens lekkasje (2007) som også har vært nominert til Brageprisen, den svenske Augustprisen og Ungdommens kritikerpris.

For romanen En dåre fri er Beate Grimsrud nominert til Nordisk råds litteraturpris 2011 både fra Norge og Sverige!

Til toppen