En del av meg (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202498672
Alder: 13 - 18
Omtale En del av meg
Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite at faren hadde to sønner, og hun bestemmer seg for å finne dem. Hun melder seg på sommmerkurs ved samme universitet og starter letingen.
Men det er ikke enkelt. Ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde. Ingen kan svare henne. Så plutselig får hun vite at han slett ikke er død, og at han bor i nærheten av campus. Men han svarer ikke når hun ringer på, og han har ikke telefon. Når hun endelig får kontakt med ham, er ingenting som forventet.

Idas leting etter faren er langt mer enn en jakt på egen familie. Hun leter etter sine røtter, sin historie, det som gjør at hun alltid har følt seg litt utenfor. Miljøet og vennene ved universitetet i Minnesota hjelper henne med å finne fram – finne den delen av henne hun har savnet. Vi føler med Ida, vi heier på henne, både på studiet, i jakten på faren – og i jakten på seg selv.

Til toppen

Andre utgaver

En del av meg
Bokmål Ebok 2016
En del av meg
Bokmål Heftet 2017
Anmeldelser En del av meg

Terningkast 5
[...] Dette er en sjeldent språklig sikker debutroman. Hun er en god observatør, og beskriver lukter, smaker, opplevelser og følelser slik at stoffet blir levende for leseren. Journalisterfaringen kommer også til syne i form av mye kunnskap om skriving, journalistikk og etikk, som Ida lærer om på kurset. Vi får dessuten vite mye om indianere og amerikansk historie.

[...] Selv om miljøet i boka er fremmed, er problemstillingene den tar opp lette å identifisere seg med. Og den er spennende.

[...] «En del av meg» er rett og slett en imponerende debut som bør kunne treffe mange lesere, dersom de bare oppdager den."
Marie L. Kleve, Dagbladet

 


Debutant Maren Engelschiøn har med En del av meg skrevet en engasjerende roman for ungdom om Ida med indianerblod som søker tilhørighet i en forvirrende verden.

[...] Boken er satt til nåtiden, med bruk av både Instagram og Facebook, men er allikevel en tidløs fortelling om å finne seg selv og hvor man kommer fra. De etiske valgene Ida står overfor i møte med indianeren Paul og skolen gir romanen en dybde som hever den over mye man finner i ungdomssjangeren.
Pernille Bruvik Westberg, barnebokkritikk.no

Til toppen

Utdrag

Jeg ser på alle indianerne som sitter i lokalet. Hvordan skal jeg gjøre dette? Svaret gir seg selv. Jeg må bare drite i at det kan være pinlig å ta kontakt med noen jeg ikke kjenner. Alternativet er mye verre: Å dra herfra uten å ha gjort en skikkelig innsats for å finne ut noe om min amerikanske familie.

Kanskje blir det bare pinlig i ett minutt. Men det minuttet har allerede begynt. Folk ser på meg. Shit, nå må jeg bare late som om jeg er en erfaren jounalist og kaste meg ut i det. Bare gjøre det. Nå. Nå. Nå!

"Unnskyld," sier jeg og henvender meg til mannen på det nærmeste bordet. "Jeg er en firedel indianer, men har bodd i Norge hele livet og er her for å finne informasjon om slekten min. Har du tid til å prate litt med meg?"

Til toppen