Krigens skjønnhet og sorg (Innbundet)

Første verdenskrig i 213 korte kapitler

Forfatter:

Per Qvale (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 584
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Stridens skönhet och sorg. Första världskriget i 212 korta kapitel
Oversatt av: Qvale, Per
ISBN/EAN: 9788202308025
Omtale Krigens skjønnhet og sorg

En bok om første verdenskrig og hvordan det virkelig var

- Dette er en bok om første verdenskrig. Det er imidlertid ikke en bok om hva krigen var - altså om dens årsaker, forløp, slutt og konsekvenser - men en bok om hvordan det var. Det sier Peter Englund i åpningssekvensen til boken Stridens skjønnhet og sorg. Første verdenskrig i 212 korte kapitler.

Hovedboken presentert av Ragnhild Mork

Vi følger nitten personer, som alle har levd. Av disse er en italiensk soldat som havnet på mentalitetssykehus, en fransk embetsmann som aldri så fronten og en belgisk pilot. Mens første verdenskrig først og fremst er blitt synonymt med vestfrontens gjørmete slagmarker, befinner de fleste av disse nitten seg på andre krigsskueplasser. De aller fleste er unge, i tyveårene. Av disse nitten kommer to til å falle, to havner i krigsfangenskap, to blir berømte helter, to ender som fysiske vrak. Flere av dem ønsker krigen velkommen idet den bryter ut, men kommer til å avsky den.

Pál Kelemen
Pál Kelemen er i 1914 tyve år gammel. Han er født i Budapest, der han har gått på latinskole og spilt fiolin under den siden så berømte dirigenten Fritz Reiner. På mange måter er Kelemen et produkt av det tidlige 1900-tallets Sentral-Europa: Bereist, belest, aristokratisk, ironisk, forfinet, distansert, svak for kvinner. Han har studert ved universitetene i Budapest, München og Paris, og har til og med fått med seg en kortere periode i Oxford. Han er ungarsk husarløytnant i den østerrikske-ungarske hær.
I mai 1915 skriver han i dagboken: ”Alle er blitt likegyldige”. Samme dag har han fått vite at det er mulig å få kjøpt hvitt brød. Lut lei som han er av det vanlige militærbrødet, som enten er deigete eller uttørket, har han gått for å handle. Han kjøper fire store hvetemelsbrød. Han noterer i dagboken: ”Jeg skjærer i et av dem. De har ennå ikke rukket å bli kalde. Den sterke, kraftige aromaen fyller neseborene. Sakte, med noe som nesten ligner aktelse, tar jeg den første biten og forsøker å oppfatte smaken så tydelig som mulig. Jeg tenker at dette er samme hvetebrød som jeg en gang var vant til å spise, før krigen. Jeg spiser og konsentrerer meg. Men ganen slett ikke kjenne seg igjen, og jeg spiser derfor det hvite brødet som om det var en ny form for føde, hvis ry og smak er helt ukjent for meg. Etterpå forsto jeg at brødet virkelig var det samme som det hjemmenfra. Det var jeg som hadde forandret meg; krigen hadde gitt en fremmed smak til dette gode gamle brød hvite brød som jeg tidligere hadde tatt som en selvfølge.”

Mentalitetshistorie, å se historien nedenfra
Første verdenskrig kom til å prege hele 1900-tallet. Hvis første verdenskrig aldri hadde inntruffet, ville verden mest sannsynlig ha blitt spart for grusomheter som andre verdenskrig forårsaket.
Det er ikke en vanlig historiebok om første verdenskrig Englund her har skrevet. Boken er bygget opp av korte kapitler, i alt 212 kapitler. Hver og ett av de korte kapitlene utgår fra hva de enkelte menneske så, tenkte og gjorde en enkelt dag, med begynnelse i august 1914 og slutt i 1918. Tanken er å skildre krigen ikke ut fra menneskelig opplevelse og erfarenhet (her fins for eksempel ingen kart).
Målet for krigen blir ikke skildret. Hva de nitten opplever står i fokus, redselen og smerten. Boken bygger på materiale som de nitten personene har etterlatt etter seg, som brev, dagbøker og memoarer. Stridens skjønnhet og sorg er sjelden menneskelig om noe så sjeldent umennesklig som det første verdenskrig var.

Peter Englund
Professor Peter Englund er blant Sveriges fremste historikere og forfatter av en rekke populærhistoriske bøker. Englund tok doktorgrad på 1600-tallets mentalitetshistorie. Hovedtyngden av hans forfatterskap omhandler Sveriges militære stormaktstid 1620-1720. Englund etterfulgte i 2002 Erik Lönnroth som medlem i Svenska Akademien. Han etterfulgte Horace Engdahl som akademiets faste sekretær i juni 2009.

Til toppen

Andre utgaver

Krigens skjønnhet og sorg
Bokmål Heftet 2012

Flere bøker av Peter Englund:

Om forfatter Peter Englund

Peter Englund (f. 1957) er historiker og forfatter. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige historiebøker og flere av hans essaysamlinger finnes på norsk. Siden 2009 har han ledet Svenska Akademien.

Til toppen