Overleve (Innbundet)

En beretning fra Kambodsjas mørke år

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202319052
Omtale Overleve

De overlevde terroren i Kambodsja

Sivun Pen var 23 år gammel da Røde Khmer inntok hovedstaden Phnom Penh, den 17. april 1975. Han var inspektør i finansdepartementet, lykkelig gift og far til en seks uker gammel gutt. Da Røde Khmer-soldatene stormet kontoret hans, fikk han beskjed om å gå sørover. Glem kone og barn, glem mat, hjem og eiendeler. Bare gå. De som protesterte, ble skutt.

I fire år arbeidet Sivun Pen som slave i et jordbrukskollektiv og overlevde så vidt på et måltid med ris per dag. Røde Khmers dikatur var en absurd verden der et menneskeliv ikke var noe verdt. Han var døden nær flere ganger, men takket være kunnskap og vennskap overlevde han tross alle odds.  Først etter at Røde Khmer-regimet falt i 1979, ble Sivun og konen Sophat, men sønnen var blitt tatt fra henne i mai 1975.

Familien Pen kom fra en flyktningleir til Norge i 1991. Rett før avreise fikk de beskjed om at deres første sønn likevel var i live, i Canada, og i år 2000 traff de hverandre igjen. Hadde dette vært en film ville vi sagt at den vasr overdrevet og sentimental, men Sivuns historie er utrolig nok sann.

Til toppen

Andre utgaver

Overleve
Bokmål Ebok 2014
Utdrag

Det kunne vært verdens vakreste solnedgang. Foran meg blinket elven bred og doven, langs bredden strakte palmene seg høyt til værs, og den synkende solen farget hele landskapet gyllent. Rundt meg kvitret fortsatt fuglene, snart ville sikadene også stemme i. Jeg lente meg inntil rekkverket på broen og stirret utover det glitrende landskapet.Men armene jeg holdt på ryggen, var bundet. Det stramme tauet gnagde seg inn i huden, ga meg mørkerøde sår. Inntil meg sto Chindara, den eldste broren min. Vekten av ham trakk i tauet, trakk meg ned mot rekkverket, hodet hans hang slapt mot brystet, blodet hadde farget skjorten hans rød. Pusten hans var tung, og øynene blasse.Vi var fire brødre som sto på den broen en ettermiddag i 1970. Chindara var 21 år gammel, Sitha var 16, to år yngre enn meg. Sokha var bare ni. Vi sto helt stille, skulder ved skulder, mens solen sakte gikk ned foran oss. Bak oss sto ti soldater i svarte klær og lo.Noen timer senere var vi bare tre.

Til toppen