Strikk fra Telemark (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202447380
Omtale Strikk fra Telemark

En kjærlighetshistorie fra Telemark

Over 30 vakre, tradisjonelle modeller inspirert av bunadsmønstre og norske tradisjoner!

Designer Irene Haugland tar oss med til sine hjemtrakter i Telemark der hun har hentet inspirasjonen til denne boken. Her finner du mønstre som er inspirert fra folkekunsten, naturen, slusene og folkene. Kombinasjonen strikk med broderi er noe som setter prikken over i-en på designene. Gled deg over gensere, jakker til barn og voksne, og tilbehør som lue, sokker, pulsvanter og pannebånd som du kan kombinere med de større plaggene eller bruke for seg.
Modellene er inspirert fra Telemarks Lunde, hjertet i Telemark. Strikk deg dine favoritter som Helga, Karen, Marthinius, Villblomar og Troll.

Alle modellene er strikket med Rauma Finullgarn. Gullgarnet som er brukt til brodering på enkelte modeller, er Concorde nr. 20 fra Rauma.
Strikkefasthet som er beregnet, er 26 masker = 10 cm på pinne nr. 2 eller 2.5.

Til toppen

Utdrag

Fra forordet:

Kjære alle strikke- og designentusiaster! Håper dere får glede og nytte av min bok. Alle plaggene er designet og strikket i Lunde, hjertet av Telemark.

Fra jeg var bitte liten har farger, tegning og design vært min store interesse. Men også dyr og natur. Det har vært en god kombinasjon for meg. Jeg satt mye på rommet mitt og tegna og lagde "ting". Noen ganger unnskyldte jeg meg overfor mine foreldre fordi jeg var så usosial. Men de forstod og oppmuntra meg til å utvikle mine kreative evner. Jeg elsket papirdukker og dukker. Jeg designa klær til dem allerede som femåring. Håndverket var så som så, men designspiregnisten var tent.
I alle ti årene på grunnskolen hadde jeg god støtte av lærere. Det var en fin tid, skulle ønske at kreative barn nå for tiden får like mye oppmuntring som jeg fikk.
I 1974 kom jeg inn på Metall-linja på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Etter krevende tegneoppgaver var jeg en av de få heldige. Det var stort å komme inn på SHKS. Jeg var jo halvveis gullsmed fra før, nå tok jeg fatt på store prosjekter. Men nesten all fritid ble brukt til å designe klær. Så det andre året fikk jeg lov av ledelsen på SHKS til å gå over til klær- og kostymeavdelingen.
... Etter det fjerde året var det tid for en omfattende hovedoppgave i strikk. Det gikk veldig bra, og jeg fikk tilbud om jobb på Dale fabrikker.Der ble jeg i 12 spennende og lærerike år.
Jeg likte å være i produksjonen. Der kom skitten ull inn og til slutt ut som vakkert garn og ferdig strikka plagg. Fargeriet var mitt yndlingssted i fabrikken. Dit kom jeg med små biter av en farge, og de skjønne fargerimestrene trylla det ut til vakre garnfarger. I disse årene designa jeg både for oppskrifter og trikotasje, blant annet to VM-gensere.
Etter de gode åra på Dale jobbet jeg for Bik-Bok og ukebladet Det Nye. Det var ikke helt "min greie", så i 1993 startet jeg mitt eget firma Vrikke of Norways as.
Det var OL og glanstider. Jeg hadde funnet en nisje, tradisjonstrikk på en ny måte. Jeg produserte i Kina og fikk stor respekt for alle de flinke håndarbeidsfolka som lagde mine design. De siste åra produserte jeg også tynn merinostrikk i Litauen.
Nå lager jeg bok, det mest interessante og spennende jeg noen gang har gjort.

Til toppen

Om forfatter Irene Haugland

Irene Haugland

Irene Haugland er designer og startet Vrikke i 1993 rett før OL på Lillehammer og med kjempesuksess. Hennes design er inspirert av gammel norsk husflidtradisjon som norsk rosemaling, håndbrodering og symboler fra middelalderen.
Irene bor i vakre Lunde, i hjertet av Telemark.

Til toppen