Sveve over vatna (Innbundet)

roman

Serie: Munk, Waglen og Forteljaren 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 410
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
Serie: Munk, Waglen og Forteljaren
ISBN/EAN: 9788252172195
Omtale Sveve over vatna

Klassisk svev fra Hovland, nå med tilbehør

Fantastiske Sveve over vatna er kanskje den mest leste romanen til Ragnar Hovland, mannen bak surrealistiske bøker om fantaster og vanlige folk, fergeromantikk, Dei siste beatpoetane i Midthordland, fusentasten Dr. Munk og sistnevntes oppskrift på Kokt ulv. Det er heller ikke fritt for drikking, ligging, kjefting, kjærlighet og sår kjærlighetssorg i det hovlandske univers.

Her er den definitive utgaven av boka, med forfatterens nyskrevne forord, omslag av Lars Fiske og tegnet forfatterintervju av og med Steffen Kverneland.

Fortelleren i boka, en ung mann som forblir navnløs, forlater hjembygda når sildoljefabrikken legges ned, og reiser til Bergen, denne byen som ingen forlater uten merker av regn, kjærlighetssorg og drikking.

Planen er å studere, men universitetet får stort sett hvile i fred for ham; distraksjonene er mange. Han forelsker seg, dumpes og forelsker seg igjen, og det varer ikke lenge før han kommer i dårlig selskap. Den verdensvante rabagasten og kommunisten Dr. Munk gjør en innpåsliten entré og lar seg ikke avfeie, han drar vår mann ut av Kaffistovas trygge favn og innlemmer ham i sine revolusjonære visjoner. I første omgang er kommunismen innført i byparken, der Munks «sentralkomité» sitter på en benk og drikker.

Dr. Munk er en mann med mange talenter og stor tro på seg selv. Han har greie på psykoanalyse, rytmegitar, dårlig vin og noen usannsynlig ville historier, og har etterlatt seg utallige knuste hotellrom og et solid ettermæle både i inn- og utland. Når vår mann er slått ut av kjærlighetssorg, viser Munk sin omsorgsfulle side og varter opp med «Dr. Munks spesialsuppe for sløve folk og analfabetar».

Hovedpersonen treffer også sin barndoms bølle: den livsglade oppvigleren Waglen, med oransje jakke, cowboystøvler og en forkjærlighet for å ta kvelertak på folk. En annen tvilsom kjenning er Vaskebrett-Olsen, mannen med ufullstendige setninger og kjedelige venner.

Veien fram mot revolusjon og sjelefred er strødd med avstikkere, svart humor, musikk, film, vennlige franske terrorister og merkelige skurker som vinglefitter, arge spøkelser og Metroulven.

Sveve over vatna kom ut første gang i 1982, og har blitt en moderne klassiker, til tross for at det var nære på at boka ikke ble utgitt. Som forfatteren selv skriver i forordet til denne spesialutgaven: «Kritikkane var blanda, det var ein del ros å hente, men mange kritikarar fann dette både rotete, usamanhengende og vulgært. Og det var det jo også tenkt å vere.»

Til toppen

Andre utgaver

Sveve over vatna
Nynorsk Heftet 2020
Sveve over vatna
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2020
Sveve over vatna
Nynorsk Heftet 1995
Sveve over vatna
Nynorsk Ebok 2010
Om forfatter Ragnar Hovland

Forfatteren, dramatikeren og oversetteren Ragnar Hovland (født 1952) debuterte med romanen Alltid fleire dagar i 1979. Han har skrevet mer enn 40 bøker i alle sjangere.

Hovland har vært festspilldikter og har blant annet fått Kritikerprisen 2001 og Nynorsk litteraturpris 2001 for Ei vinterreise, Kritikerprisen 2006 for barne- og ungdomsboka Fredlaus. I 2008 mottok han Dobloug-prisen for sitt mangfoldige forfatterskap.

Til toppen

Bøker i serien