Vingårdens hemmelighet (Innbundet)

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Winemaker's Wife
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202637323
Omtale Vingårdens hemmelighet

Fornuft og følelser

Vingårdens hemmelighet er et storslått drama med to parallelle historier som flyter sammen til én – når hemmeligheten blant vinmarkene på Maison Chauveau avsløres.

Champagne, 1940: Vingårdseier Michel har nettopp giftet seg med Inès, en skinnmager, smellvakker virvelvind som foreløpig ikke vil innse krigens alvor, men bare er opptatt av at Michel overser henne, og kun tenker på hvordan familiegårdens champagneskatter skal overleve tyskernes invasjon.

Risikable relasjoner

Michels høyre hånd er hans chef de cave, vinmester Theo, som er gift med Céline. Hun er av jødeslekt, og har vokst opp på en vingård i Bourgogne. Inès kan ingenting om vinproduksjon, og føler at Céline ikke tar henne på alvor når hun prøver å hjelpe til i vinkjelleren. Inès’ beste venninne Edith driver en populær restaurant i Reims sammen med ektemannen Edouard. Her finner Inès trøst når ingen andre vil forstå henne. Når tyskerne velger denne restauranten som sitt stamsted, havner Inès i en risikabel situasjon, og forholdet til Edith blir stadig kjøligere.

Duket for kjærlighet

Den andre historien handler om 40-årige Liv Kent fra New York, og vi er i 2019. Hun er blitt dumpet av sin ektemann da hennes franske, eksentriske bestemor, Edith, som er 99, plutselig dukker opp og inviterer henne med til Paris. Det er den samme Edith som drev restauranten i Reims under krigen. Hun har en tragisk historie å dele, den vil forandre livet til Liv for alltid, men det aner foreløpig ikke Liv. Bestemor Edith arrangerer så et tilfeldig stevnemøte mellom Liv og advokat Julien Cohn, som er hennes advokat, akkurat som faren hans var det. Liv liker absolutt alt ved Julien bortsett fra gifteringen, og det er duket for et kjærlighetsdrama i Reims.

Vinbøndenes motstand

Tilbake til krigens dager, til Maison Chauveau, der situasjonen blir stadig verre på flere måter. Nazistene elsker champagne og rekvirerer hundretusenvis av champagneflasker, selvsagt uten å betale. Vinbøndenes krise er kimen til den berømte motstandsbevegelsen som brer seg i hele Frankrike, og blir kalt La Resistance. De labyrintiske vinkjellerne brukes til å gjemme jødiske flyktninger og den aller mest verdifulle champagnen. Når tyskerne i Reims forstår dette, øker farenivået. Ikke minst på Maison Chauveau, fordi Céline er halvt jøde.

Utroskap av betydning

Når Céline lytter til følelsene i stedet for fornuften, blir kjærlighetslivet på gården komplisert. Samtidig gjør Inès noe hun angrer på i forhold til en nazi-sympatør. Det setter livet til hennes elskede på spill, og gjør fremtiden til Maison Chauveau høyst usikker. Ryktene forteller også at tusenvis av jøder blir fraktet østover i Europa til en forferdelig skjebne. Både det som skjer på restauranten til Edith og kjærlighetsdramaet på vingården under krigen, har betydning for fremtiden til Liv når hun ankommer Reims i 2019.

En fremtid på vingården?

Forfatter Kristin Harmel har vevd sammen et dramatisk og intrikat handlingsforløp. Her kombinerer hun tragedier, forræderi og brutalitet med heltemot, hengivenhet og kjærlighet, og hun får det til å funke. På mesterlig vis overlater hun til leseren å avsløre bit for bit av 40-årige Livs familiefortid. Samtidig tar vi del i vinbøndenes heroiske kamp mot nazistenes invasjon i Champagne. Flere spennende karakterer driver fortellingen fremover i for- og nåtid, før Harmel smelter de to fortellingene sammen og Liv oppdager at fremtiden gjemmer seg blant vinmarkene på Maison Chauveau.


Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Vingårdens hemmelighet
Bokmål Ebok 2020
Vingårdens hemmelighet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Vingårdens hemmelighet
Bokmål Heftet 2021