Bestevenner!

Karsten og Petra er bestevenner!

Barnebøker med Karsten og Petra i Barnas Egen Bokverden
Bestevennene Karsten og Petra

I over 25 år har forfatter Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt gledet tusenvis av barn med sine barnebøker om Karsten og Petra. Og selvfølgelig også om de populære kosedyrene Løveunge og Frøken Kanin. Bøkene handler om to førskolebarn, hvordan det er å ha en bestevenn og hvordan det er å gå i barnehagen. Vennskap, lek og trygghet er fundamentet i denne bokserien.

De tre første bøkene ble utgitt i oktober 1992. Barnebøker om helt vanlige førskolebarn med en helt alminnelig hverdag. Gjenkjennelig for alle førskolebarn.

«Her er Karsten. Fire år. Pysjamasen hans er rød. Med hvite streker og prikker. Han ligger på maven. Bruker kosedyret sitt som pute. Kosedyret heter Løveungen». Dette er åpningen på den aller første boka Karsten får ikke sove

Vi kommer rett inn i Karstens verden etter bare seks setninger. Tor Åge Bringsværds tekst er stemningsfulle og ikke et ord er overflødig. Anne G. Holts varme illustrasjoner hjelper oss til å bli kjent med Karsten og hans lille verden.

Karsten får ikke sove natten før han skal starte i barnehagen. Til Løveungen sier han at han grugleder seg. «Grugleder»-følelsen kjenner nok både barn og voksne. Var det i denne boka ordet første gang ble brukt?

 

Vi blir kjent med Petra på den første siden i boka Petra begynner i barnehave:

«Her er Petra. Fire år. Hun sitter på bussen. Sammen med mamma. De er på vei til barnehaven».

Korte, enkle setninger og rett på sak. Det gir essensen i boka med en gang, og barna forstår at dette er spennende. De er på vei til første dag i barnehagen. Anne G. Holts strek viser at Petra er litt usikker og engstelig fpr det som skal skje, men også veldig spent. Det er fint å ha mamma i nærheten. «Nå holder hun mamma i hånden. Hardt».


Karsten og Petra blir bestevenner i barnehagen. Tematisk er vi her ved kjernen av innholdet i bøkene om – nemlig vennskap. Tor Åge Bringsværd sier: «Det er trygt å ha en bestevenn, og det er tryggheten som er fundamentet i bokserien. Karsten og Petra liker hverandre. De liker å leke sammen. De liker å le sammen. Og de vet at de kan stole på hverandre».

 

Løveungen og Frøken Kanin

Karsten har et kosedyr. Det er Løveungen, en gul plysjløve. Kosedyret til Petra heter Frøken Kanin. Hun er en hvit og rosa plysjkanin. «Karsten og Petra er bestevenner. Og det er kosedyrene deres også. Når Karsten og Petra leker sammen, da leker Løveungen og Frøken Kanin sammen, de også».

 

Kokos

Og så er det Kokos, som helt sikkert er verdens minste elefant!  Det er Petra som eier Kokos, og han bor på rommet til Petra. Kokos er venn med hunden Bassa i tillegg til Løveungen og Frøken Kanin selvfølgelig. Bassa har tatt vare på Kokos helt siden han flyttet til rommet til Petra. Bassa forklarer til Kokos at han var en bursdagspresang fra bestevennen Karsten til Petra!

Kokos får lov til å ri på Bassa. Det liker han aller best! De rir rundt i hagen når det er fint vær. Der hilser de på alle dyrene som bor der. De hilser blant annet på katten, alle fuglene, en mus og de fine pinnsvinene.

 

Vennskap, lek og mestring.

De to bestevennene gjør ting som barna kjenner seg igjen i, en typisk barnehagehverdag. Noen fortellinger handler også om mestring, alle barn lærer mye nytt i denne perioden i livet. Karsten og Petra går på skiskole for å lære å gå på ski, de lærer seg å sykle, Petra spiller fotball og begge vil veldig gjerne lære å svømme.

Noen ganger havner vi på sykehus, og vi må alle besøke tannlegen. Det må også Karsten og Petra, noe som er litt skremmende første gang. Igjen bøker som barna kjenner seg igjen i, og som kan gjøre dem litt tryggere på skumle ting.

 

Populære figurer i barnelitteraturen blir ofte filmer

I februar 2013 kom den første filmen. Den het Karsten og Petra blir bestevenner. I 2014 kom det to filmer: Karsten og Petra på vinterferie og Karsten og Petras vidunderlige jul. Karsten og Petra på safari kom i 2015. I 2017 kom Karsten og Petra ut på tur og Karsten og Petra lager teater. I 2018 var det klart for Karsten og Petra på skattejakt!

 

Barnebøkene om Karsten og Petra finnes i mange kanaler

Alle titler er ikke i salg hele tiden, men det vil alltid være et bredt utvalg bøker tilgjengelig i bokhandel, i massemarkedet og i nettbokhandlene. Vi har en egen Karsten og Petra-klubb med de to vennene. Der kan man melde seg inn og få en flott pakke hver måned rett hjem uten bindngstid.

 

En hilsen til barn og voksne fra forfatteren

«Av og til snegler tiden seg av sted - for eksempel når vi venter på noe. Andre ganger går den så fort at vi nesten mister pusten. Tid er rare greier!

I 1992 laget Anne og jeg den første boken om Karsten og Petra. Det er faktisk såpass lenge siden, at noen av de som det ble lest høyt for den gangen, kanskje sitter og leser den samme boken høyt for sine egne barn!

I 1992 var Karsten og Petra fire år gamle. I dag er «de to barna våre» nesten seks. I løpet av over tyve år er de altså bare blitt halvannet år eldre! Og det merkeligste av alt: jeg vet at de aldri kommer til å bli mer enn fem, «nesten seks». De kommer aldri til å begynne på skolen, men alltid gå i Duestien barnehage! De fleste barnebøker skrives for dem som er litt eldre. Men det er lurt at det også finnes fortellinger som først og fremst er beregnet på førskolebarn. Tiden fra vi er fire til vi er seks er kanskje den viktigste i livet vårt, jeg tror faktisk det er de årene som former oss».

 

Om forfatteren og illustratøren

Tor Åge Bringsværd jobbet mye sammen med forfatteren Jon Bing. Sammen er Bing & Bringsværd et slags varemerke. De er opphavsmenn til ordet fabelprosa. Begrepet innbefatter både science fiction og fantastiske fortellinger. I 1967 debuterte de begge med Rundt solen i ring.

Gjennom årene har Tor Åge Bringsværd mottatt en rekke litterære priser. Noen store ærespriser er:

2001 Ord & Bilde-pris (til personer som på en særlig måte har satt fokus på billedboken), 2008 Alf Prøysens ærespris, 2009 Brages Hederspris, 2010 Norsk kulturråds ærespris.

Tor Åge Bringsværd har et stort forfatterskap for barn og voksne bak seg og er fremdeles aktiv på flere forlag.

Anne G. Holt er født i 1961. Hun har arbeidet som illustratør siden 1986 og har illustrert alle bøkene i serien om Karsten og Petra. Hun har en enkel stil og tydelige detaljer.