Rikka - på ordentlig og forever (Innbundet)

Serie: Rikka 1

Forfatter:

Om det å være midt mellom barn og ungdom

– Jeg elsker sommer, sier Rikka. – Jeg elsker is, sier Lise. – Jeg elsker når det er så varmt at isen nesten har smelta før den sklir gjennom halsen, sier Rikka (…) – Jeg elsker Tom i B-klassen, sier Lise.

Det liker ikke Rikka å høre, for hun er jo ikke forelsket i noen. Hun vil bare være venn med Lise.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 120
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Rikka
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202618087
Kategori: Humor og Kjærlighet og vennskap
Alder: 9 - 12
Omtale Rikka - på ordentlig og forever

Ingenting er lenger som det skal være!

Om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom - og IKKE forelsket.

Den høsten Rikkas bestevenn Lise plutselig blir forelsket forandrer ALT seg! For Rikka er nemlig ikke forelsket. Absolutt ikke!

Det foregår mer enn nok i livet til Rikka. Pappa bor i en annen by, småsøsken og steforeldre – og en ny gutt i nabohuset. På toppen av det hele blir hun uvenner med Lise og ingenting er lenger som det burde være...

Maiken Nylund (f. 1980) debuterer med en bok som burde treffe alle som er midt mellom barn og ungdom.


BARNEBOKDEBUTANT MAIKEN NYLUND HAR TRUFFET BLINK!

VGs Camilla Norli skriver:
"...boken passer for dem som er midt mellom barn og ungdom. Funker for små lesehester, men også som høytlesning." 

Dag og Tids anmelder skriver bl.a.:
"Fulltreffar på første forsøk (...) Maiken Nylund skriv i augehøgd med barnet på Lindgrens vis (...) Rikka er truverdig til tusen. Forfattaren brukar forteljarperspektivet til å jamstille utfordringane ho opplever; venskap og forelsking er like viktig som delt bustad og dumme småsøsken."
 

Til toppen

...boken passer for dem som er midt mellom barn og ungdom. Funker for små lesehester, men også som høytlesning.
Camilla Norli, VG

Andre utgaver

Rikka - på ordentlig og forever
Bokmål Ebok 2019
Rikka - på ordentlig og forever
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Maiken Nylund:

Intervju


– Gratulerer med som debutant! Hvordan føles det, som man sier i Sporten?
– Takk for det. Det føles helt fantastisk, som de sier på pallen. Jeg koser meg med at boka er skrevet og utgitt og at den nå finnes der ute.

– Du er NBI-utdannet forfatter. Kan du si litt om denne utdanningen og om hva den har betydd for deg?
– Jeg lærte utrolig mye. Både om skriving og formidling. I tillegg ble jeg, allerede før utgivelsen, en del av et barnebokmiljø. Alt dette har nok bidratt til at jeg har fortsatt å skrive, selv om det tok lang tid før jeg gav ut.

– Hvordan fikk du ideen til boken om Rikka? Navnet og alderen? 
– For et par år siden tok jeg noen fag på bibliotekstudiet. Da så jeg en forelesning om skolebibliotekpioneren Rikka Deinboll. Foreleseren snakket også om gamle bibliotekskilt i USA med påskriften «children and dogs not allowed» – og slik kom ideen om Rikka og hunden Pip inn i livet mitt. Grunntanken var at hun skulle kjenne seg litt utenfor. Til å begynne med var Rikka ca. syv år, hun har steget litt i alder etter hvert i prosessen. Nå er hun 10 og det passer henne perfekt.

– Tematikken i boken er forelskelse, men den handler også om utenforskap og nye familiekonstellasjoner, som mange barn vil kjenne seg igjen i. Du kunne valgt noe enklere?
– Jeg kunne kanskje valgt noe enklere, ja, men å leve er ikke enkelt. Det skjer jo mye som er mer eller mindre selvforskyldt i alles liv, hele tiden. For voksne og barn. På godt og vondt. Selv er jeg en del av fire generasjoner med splittet familie. Nye familiekonstellasjoner, og mye av det som følger med i slike settinger, er noe jeg vet en god del om. Fra flere sider. Når det er sagt, så er ikke fortellingen om Rikka en sann historie. Hun er seg selv i sin egen historie, som alle andre.

– Når begynte du å skrive «på alvor»?
–  Noe av det første jeg skrev på var en litt rar og forhåpentligvis morsom historie om en bitteliten mann med en stumtjener som var hans beste venn. Den fikk god mottakelse på Samlaget, men ble likevel ikke noe av. Det er 10 år siden, så jeg har skrevet lenge. Gått noen runder på flere forlag, uten at det har blitt bok av det. Fått mange avslag, som jeg har kastet etter hvert som jeg fikk dem. Men jeg er utrolig glad for at det er Rikka på ordentlig og forever som ble min første bok. Jeg er skikkelig stolt av denne boka.

– Rikka på ordentlig er altså din debutbok, men du har publisert dikt i en antologi tidligere. Fortell?
– Det var i grunnen litt tilfeldig. Jeg hadde publisert noen dikt for voksne på det, den gang, litterære nettstedet Jung. Og det var ett av de diktene som kom med i antologien Ice Floe II – International Poetry of the Far North. Ice Floe ble utgitt i Alaska av alle steder. Diktet stod på trykk både på norsk og engelsk.

– Har du noen litterære forbilder?
– Mens jeg skrev denne boka, hentet jeg inspirasjon fra både Astrid Lindgren, Maria Parr og Jørgen + Anne = sant av Vigdis Hjorth. Dette fordi jeg har stor respekt for at de tar barna de skriver om på alvor. Barn har jo de samme følelsene som voksne. Det er den samme verden de skal fungere i. Hverdagen er ofte komplisert og barna har ikke mulighet til å ta de store valgene – de er prisgitt miljøet de vokser opp i. Men hos de nevnte forfatterne, så gjør de likevel det. De skaper sin egen hverdag og de sier i fra. Det liker jeg. Da er det håp.

– Hvilke forventninger har du til boken din nå som den skal ut i verden?
– Jeg fikk nettopp et bilde av et familiemedlem, der datteren leste boka mi på senga og så helt oppslukt ut. Da tenkte jeg at dette, dette er det aller, aller fineste med å ha skrevet en bok. Jeg håper at de som leser boka kan ha glede av den og at noen kanskje kan kjenne seg igjen i Rikka.

Maiken Nylund er intervjuet av Anne Østgaard

Til toppen

Utdrag

Utdrag fra boka:

Når klokka er kvart på to, går hun og setter seg på gjerdestolpen ut mot veien. Hun vet ikke hvorfor, hun bare gjør det. Varebilen står ennå i innkjørselen til de nye naboene, men mennene er ikke lenger på terrassen. Det kommer musikk fra kjelleren. Kanskje det har flyttet inn et band i nabohuset? Og akkurat da kommer han. Den nye gutten. Tenk om han tror at hun spionerer på ham igjen? Hjertet til Rikka dunker så høyt at hun luerr på om han kan høre det.

- Hei, sier han og stopper sykkelen.

- Hei, jeg bruker å sitte her, altså, sier Rikka og angrer med et samme. Det hørtes bare teit ut.

- Jeg har sett deg her før, sier han og peker på vinduet til rommet hennes. - Bor du der?

Rikka svelger så høyt at han helt sikkert hører det og nikker. Hun kjenner hun blir varm i kinnene med en gang.

- Da er vi naboer, sier han og smiler. 

Hun nikker igjen. Hun vet ikke hva hun skal si, blir liksom bare sittende der på gjerdestolpen.

- Hva heter du? spør han.

- Rikka, sier Rikka.

Hvorfor spurte hun ikke om hva han het? tenker Rikka. Det kunne hun jo ha gjort.

- Jeg heter Jimmy, sier gutten. - Jeg er oppkalt etter en død gitarist.

Han flirer.

Å, sier Rikka, for akkurat det høres ganske kult ut, men hun er ikke oppkalt etter noen. Og så sier hun plutselig uten å tenke seg om. - Jeg kan putte hele hånda inn i munnen.

Jimmy blir stående et sekund eller to og stirre på henne. Rikka skulle ønske hun kunne spole tiden tilbake og holdt seg for munnen i stedet for. Hvorfor sa hun det?

- Få se, sier han.

- Nei, sier hun. - Jeg må inn å gjøre lekser.

Hun hopper ned fra gjerdestolpen og skynder seg inn. Rikka legger seg ne på gulvet i gangen og stirrer i taket og hører på hjertet som dunker inni brystet. Hvorfor var hun så dum og sa noe så teit?

Til toppen

Om forfatter Maiken Nylund

Maiken Nylund 

Maiken Nylund

Maiken Nylund debuterer med barneromanen Rikka på ordentlig og forever. Rikka er ti år og bestevenninne med Lise. Begge elsker is og sommer. Men så blir Lise forelsket i Tom...

Maiken Nylund (f. 1980) er bibliotekar og jobber på Hå folkebibliotek på Jæren. Hun har tatt forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt (NBI) og debuterer nå med barneromanen Rikka på ordentlig og forever, om vennskap, utenforskap og gryende forelskelse. Tidligere har hun blant annet publisert dikt i den internasjonale antologien Ice Floe, utgitt i Alaska.

Til toppen

Bøker i serien