Trygg på nett (Innbundet)

Forfatter:

Linn Isabel Eielsen (Illustratør)

En må-ha-bok for barn og unge! (og ganske smart å lese for foreldre også!)

Mia Landsem formidler på en enkel måte både hva som er tillatt og bra med nettet, hva som kan være vanskelig eller vondt – og hva som faktisk er en straffbar forbrytelse.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 208
Illustratør: Eielsen, Linn Isabel
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202603793
Alder: 6 - 12
Omtale Trygg på nett

Bli en trygg nettbruker!

Denne boka henvender seg direkte til barn og unge og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på internett og med mobiltelefon. Nettet er et fantastisk verktøy som åpner opp for nye og morsomme måter å kommunisere på, sosiale medier, skolearbeid og spill.

Men nettet byr også på mye feilinformasjon, muligheter for mobbing og i verste fall for farlige situasjoner. Her får du helt konkrete råd om hvordan du er en god venn på nett, og tar opp hva du gjør hvis det skjer noe som er så ille at du synes det er vanskelig å fortelle om det til en voksen.

Mia Landsem er digital detektiv, foredragsholder og tidligere norgesmester i Taekwondo. Nå studerer hun IT-sikkerhet.

Om boken sier hun: "Denne boken er for deg, barn og ungdom. Jeg har skrevet en bok som jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var på din alder. En bok som forklarer og viser hva internett og andre dingser kan gjøre, på godt og vondt. Det er mye i denne boken som kan virke vanskelig å forstå, så kanskje det kan være fint å diskutere litt med en voksen om de tingene du leser? Jeg håper denne boken vil hjelpe deg til å føle deg trygg, at den skal hjelpe deg når du trenger hjelp eller sørge for at du ikke blir utsatt for ting som kan være ekkelt eller ugreit."

Til toppen

Andre utgaver

Trygg på nett
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Intervju
Mia Landsem jobber med IT-sikkerhet og vet det meste om hva barna våre møter på nett. Med boka «Trygg på nett» gir hun barn – og foreldre – hjelp til å navigere. Her er fire råd.

Barn og nettvett er et minefelt. Nettet kan være et skummelt sted, det vet de fleste, men voksnes redsel og kontrollbehov må også tilpasses barnas integritet. Med boka Trygg på nett  henvender «datadetektiv» Mia Landsem seg direkte til barn fra barneskolealder, og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på Internett. Boka gir helt konkrete råd om hvordan man er en god venn på nett – men forklarer også hva man bør gjøre hvis det skjer noe som er så ille at man synes det er vanskelig å fortelle om det til en voksen.

Men hva kan foreldre gjøre for å hjelpe til med å gjøre Internett til et trygt sted, uten å tråkke over barnas grenser?

Mia Landsem har hjulpet mange unge som har havnet i trøbbel på nett. Hun vet det meste om hva som foregår der ute. I forbindelse med bokutgivelsen har vi fått henne til å gi oss fire gode råd til foreldre om barn og nettvett:

1. Ikke vær naiv

Du kan ha verdens snilleste barn hjemme, men Internett kan gjøre alle til et lite troll. Inkludert ditt barn.

2. La barna tenke selv

Pass på ordet « ikke» og «du må aldri». La barn tenke seg frem til hva som er rett og galt, ved å komme med eksempler. Det er umulig å aldri bruke ordene, men bruk andre muligheter når du kan. Om du skal prate om for eksempel nakenbilder, så prøv å ikke si «Du må aldri tenke på å ta nakenbilder». Forklar heller barnet ditt hva farene er ved å sende nakenbilder.

Forklar barna at om noe skulle skje dem, er dere alltid der for å hjelpe til og passe på dem. Slik vil barnet selv bruke huet til å bestemme om man bør sende eller ikke – og du har samtidig åpnet opp en dør om de skulle oppleve noe fælt.

3. Gi rom for litt privatliv

Husk at barn har rett til privatliv på nett. Gjør det til en vane å spørre barnet ditt om det er ok at du legger ut noe av eller om dem på sosiale medier. Tenk at de også vil ta med seg dette videre, og at det kan hindre dem fra å legge ut noe ugreit av andre i fremtiden.

4. Les deg opp!

Les deg opp på ulike datatemaer. Det kan være vanskelig  å sette seg inn i alt, men søk info. Inkluder deg selv i barnets digitale hverdag. Du kan for eksempel spørre ved middagsbordet: «Hvordan var det på spillet i stad? Fikk du noen «kills»?» Vis at du bryr deg, akkurat som om du skulle spurt hvordan det gikk på skolen i dag.

Trygg på nett  kan du lese alle Mias råd til barn og unge, og antagelig lære ganske mye om hva som foregår på nett du også. Se hvordan hun ordlegger seg og forklarer ting til barn, så kan du forklare på samme måte!

Til toppen

Om forfatter Mia Landsem

Mia Landsem er digital detektiv, foredragsholder og tidligere norgesmester i Taekwondo. Hun er nå ansatt som medarbeider i nettsikkerhets-selskapet ORANGE CYBERDEFENSE NORWAY.

Landsem er kanskje best kjent for å ha avdekket at nakenbilder av håndballspiller Nora Mørk ble spredt på nettet. Nå blir det endelig bok! Den har fått navnet «Trygg på nett» og handler blant annet om sosiale medier, hacking, nakenbildespredning, gaming og kildebruk.

Jeg har fått mange spørsmål de siste årene, og i boka samler jeg opp disse. Jeg skal vise både positive og negative sider ved internettet, og hvordan man kan være trygg der, sier Landsem.

Målgruppa for boka er i hovedsak for barn mellom ni og 13 år, men den kan også leses av eldre, ifølge forfatteren.

– Jeg tror ikke det finnes en slik bok – som også prater til unge. Vi lever i en digital verden nå og det må vi finne oss i, sier Landsem.

Hun tror det er en fordel at boka er skrevet av en 23-åring, og ikke for eksempel av en ekspert i 40-årene.

– Boka har et enkelt språk, og tar opp scenarioer som skjedde for to uker siden. Det har etter hvert blitt mer IT i skoleplanen, men noe litteratur må til også. Det kan være til hjelp for mange unge.

 

Til toppen