Mummitrollet

Mummitrollet er kjent og elsket over hele verden. Alle som liker Mummitrollet kan glede seg over bøker, filmer, TV-serier og en rekke produkter som kosedyr, leker, sengetøy, klær, servietter, kopper og mye, mye mer.

Men det startet med bøker. Mummitrollet og de andre karakterene i universet ble skapt av den finsk-svenske forfatteren Tove Jansson. Den første boka kom i 1945 og het Småtrollene og den store oversvømmelsen.

Mummitroll er troll. Men ikke slike troll vi kjenner fra folkeeventyrene.

De er snille og høflige, elsker familien sin og er vennekjære. De bor i Mummihuset i Mummidalen og gir gjerne husrom til andre hvis de trenger det.

Mummitroll har hvit pels, er myke og har store neser. De sover om vinteren. Det er vanskelig å se forskjell på Mummitrollene, men du kan kjenne igjen Mummipappa på hatten og pipen, Mummimamma på forkledet og vesken, og Snorkfrøken (som egentlig er en snork, men likner til forveksling på et troll) på håret og fotringen. Hvis du ikke kan se noen spesielle kjennetegn, er det Mummitrollet.

Hva er det med Mummitrollet og alle de andre som bor i Mummidalen som gjør at lesere over hele verden kjenner seg igjen? Det kan ikke være hvordan de ser ut, det er langt fra gjenkjennelig. Men det er typene, egenskapene, oppførselen og væremåtene.

Det likner faktisk – på en prikk – oss mennesker i all vår mangfoldighet. Noen er selvopptatte andre støttende, omsorgsfulle og hjelpsomme, noen utforskende og eventyrlystne.

Og så er det kjærligheten - til familien, til vennene, til hjemstedet – alt det som knytter mennesker sammen. Mummidalen er full av empati, av omsorg og anerkjennelse. Mummidalen er full av kjærlighet

Barnebøkene om Mummitrollet finnes både som enkle pappbøker, bildebøker og aktivitetsbøker i tillegg til tegneseriebøker for voksne.

Glad i Mummitrollet?

Velkommmen som abonnent i Mummiklubben - Ingen bindingstid!

Som ny abonnent i Mummiklubben får du en flott velkomstpakke GRATIS! Du betaler kun porto 79,- for velkomstpakken.

Deretter vil du en gang i måneden motta en bokpakke bestående av Mummi-bøker og spennende produkter som vil gi dere mange kosestunder fulle av lek og læring!

Det er ingen bindingstid, du trenger bare kjøpe én bokpakke. Deretter kan du når som helst si opp abonnementet.

Se velkomstpakkene du kan velge mellom!

*Porto 79,- for hele velkomstpakken

GRATIS PAKKE!

Hvem finner du i Mummidalen?

Mummitroll er – ja – troll. Men ikke slike troll vi kjenner fra folkeeventyrene. De er snille og høflige, elsker familien sin og er vennekjære. De bor i Mummidalen og de sover om vinteren.

Mummitrollet er Mummipappa og Mummimammas eneste barn. Han er vennlig, trofast,modig og veldig god til å planlegge. Mummitrollet elsker vann, er god til å svømme og har flere ganger gjort bragder gjennom det.

Mummipappa er familiens overhode, og er opptatt av at de skal ha det bra. Men han trenger tid til seg selv og sine tanker. Han liker å gi andre råd, og er ganske filosofisk av natur.

Mummimamma passer på at alle har det bra, og får alle til å føle seg trygge. Hun er mamma for alle, og inviterer dem alltid inn i huset sitt. Hun er sentrum i familien, og har en løsning på nesten alle problemer.

Snorkfrøken er kjæreste med Mummitrollet, som synes hun er veldig vakker. Hun har lange øyevipper og en blond lugg, og en gullring rundt den ene foten. Hun er veldig følsom og søker ofte trøst hos Mummitrollet. Snorkfrøken er en snork. De likner veldig på mummitroll, men kan skifte farge på pelsen.

Snusmumrikken er en vagabond som alltid er på vei. Han elsker frihet, og trives i sitt eget selskap, og drar gjerne på fisking eller nattevandring alene. Han er musikalsk og spiller munnspill, han er en god historieforteller og kan mange kortkunster. Han hater regler og bestemmelser.

Lille My er veldig liten, My betyr «det minste som er». Hun kan ta seg en blund i Mummimammas sykurv, så liten er hun, men hun har en personlighet som tar stor plass. Hun sier akkurat hva hun mener, og det kan irritere andre. Hun er ikke redd for noe. Når det virkelig gjelder er Lille My både lojal og modig.

Sniff bor også i Mummihuset. Han hører godt med de store ørene sine, og kan varsle de andre om farer, men han er veldig klønete og kan velte ting. Han er også lettskremt, skytende og sutrete, og skylder på andre når noe går galt. Men Sniff er egentlig veldig snill, og de andre er glade i ham.

Snorken er broren til Snorkfrøken. Han er systematisk og god til å løse problemer. Han tar seg selv veldig alvorlig. Noen ville kalle ham sjefete.

Fjomsedyret er en forvirret fyr, som mister og glemmer ting hele tiden. Han er en ivrig samler av ubrukelige ting, og bruker masse tid på å organisere dem.

Stamfaren er et lite hårete vesen som likner på mummitroll bortsett fra størrelsen og fargen. Han bor bak kakkelovnen. Han snakker ikke, men han kan vifte med ørene. Det var slik mummitroll så ut for tusenvis av år siden.

Hemuler er overalt i Mummidalen. De liker orden og system, og regler og bestemmelser er viktige for dem. De er samlere, og er ofte sta og ensporet. Snusmumrikken hater hemuler.

Filifjonker er høye og tynne og er veldig engstelige. De forestiller seg ofte de verste ting, er redde for høye lyder, men også stillhet! Egentlig er de redde for alt.

Hatifnattene opptrer alltid i grupper. De hører ikke, snakker ikke, spiser ikke og ikke sover de heller. De bare reiser. Hele tiden. De er ikke farlige, men i tordenvær blir de elektriske.

Tufsla og Vifsla er to sjenerte småkryp som også er veldig engstelige. De snakker et rart språk og ofte hvisker de bare. De tar ofte ting som ikke tilhører dem. De går alltid sammen.

Hufsa er en skremmende skapning som beveger seg helt lydløst og bare dukker opp. Hun ser på deg med stikkende øyne. Det blir alltid iskaldt når Hufsa kommer, og når hun går etterlater hun en frossen flekk.

Too-tikki er praktisk, selvstendig, rolig, uredd og trives alene. Hun er et naturmennesker og trives med vinteren. Too-tikki er den som gjør rent til Mummifamilien våkner om våren. Da spiller hun lirekasse for alle som har ligget i hi. Det sies at Too-tikki er modellert etter Tove Janssons venninne og livsledsager, Tuulikki Pietilä.

Stinky er hårete og avgir en fryktelig stank. Han spiser det meste han finner. Han beskrives som en skurk fordi han er uærlig og liker å ødelegge ting for andre. Han har ingen kjente venner. Han opptrer kun i én bok, Skurken i Mummihuset, og i tegneseriene til Tove Jansson.