Tips-graviditet-og-småbarnstiden. Foreldreskapsbøker i Barnas Egen Bokverden

Som kommende eller nybakt forelder blir du overøst av velmenende råd om graviditet og småbarnstiden. Du vil gjerne lytte til alle, og gjøre alt korrekt for barnet ditt. Men hvordan kan du vite hva som er sant og hva som er myter når du overstrømmes av motstridende råd?

Heldigvis finnes det mange bøker som omhandler disse temaene. Bøkene er et fint supplement til ulike nettforum hvor også disse temaene diskuteres. Og dess mer informasjon dess lettere blir det for deg å gjøre opp din egen mening. Sjekk ut de bøkene du finner når det gjelder graviditet og småbarnstiden på Barnas Egen Bokverden sine nettsider og få tips og råd.

 

I boka Snart foreldre gir professor Agnes Wold og barnelege Cecilia Chrapkowsa deg fakta om graviditeten og spedbarnstiden, de har gått gjennom jungelen av anbefalinger og «sannheter» som nye foreldre overstrømmes av. De hjelper deg å sortere i rådene og veileder i hva som er vitenskapelig bevist når det gjelder alt fra påbud og forbud for gravide, kosthold i svangerskapet, fødsel, søvn, allergier, vaksiner, amming og mat til alkoholinntak, infeksjoner og kolikk. Forfatterne presenterer studier og forskning på en enkel måte. Med denne boken lærer du deg alt du trenger for å gi barnet og deg selv den best mulige starten på livet sammen. En ærlig og nyttig bok for alle som venter barn! Snart foreldre inneholder praktiske tips, vitenskapelige fakta og gode råd om et likestilt foreldreskap rettet mot alle foreldre, uansett kjønn og familiesituasjon.

 

Fødselslege, ammeekspert og overlege dr. med. Gro Nylander ved Oslo Universitetssykehus, henvender seg her til alle som venter barn - eller nettopp har født i boka Mamma for første gang. Denne forskningsbaserte boka, som er utgitt på åtte språk, tar for seg den viktigste perioden i et barns liv, fødselsøyeblikket og de første seks månedene. Boka er en lettlest, lun og trygg veileder både for far og mor. Den er oppdatert med ny forskning og utvidet med stoff om den nevrofysiologiske betydningen av tett kroppskontakt med spedbarnet, hva som kan hjelpe mot barnegråt og urolig søvn, forebygging av krybbedød og kostråd til mor. Forfatteren Gro Nylander har mottatt en rekke priser for sin evne til å formidle fagkunnskap på en lettfattelig måte. Hun ble våren 2016 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

 

I boka Forstå barnet ditt 0-2 tar forfatteren Stein Erik Ulvund deg med på en eventyrlig reise gjennom barnets liv fra fødselen til nærmere treårsalderen. Du får svar på mange spørsmål, som for eksempel hvorfor babyen gråter, hva du gjør når barnet ditt ikke vil sove, skal du være snill eller streng, hvordan du kan forebygge søskensjalusi og hvordan barnet påvirker parforholdet. Barnet ditt er født med en personlighet på godt og vondt. Noen barn er enkle å ha med å gjøre, mens andre er vanskelige. Det skyldes at de har ulikt temperament. Aksepter barnet ditt og vis at du er glad i den lille.

Boka er skrevet på en lettfattelig måte med mange eksempler du vil kjenne deg igjen i. Forfatterens intensjon er at du etter å ha lest boka er blitt styrket i troen på at du er en god mor eller far.

 

Trykk barnet ditt fornøyd og glad med enkle grep! Boka Soneterapi på barn viser deg hvordan du selv med enkle trykk kan lindre minstemanns plager som blant annet mageknip, uro, ømme gommer, snørrete nese og søvnproblemer kun med varsomme og kjærlige trykk. Den er kun et lite tilskudd med ideer til hvordan du kan lindre små plager. Er du bekymret for at det feiler barnet ditt noe, må du selvfølgelig gå til lege noe også boka oppfordrer til.

Illustrasjonene og forklaringene i boka viser tydelig hvor de forskjellige punktene er plassert på kroppen, og hvordan du går frem. Alt du trenger å gjøre er å trykke lett på hvert punkt fra 30 sekunder til tre minutter for legende eller lindrende effekt! Resultatet blir mange hyggelige stunder og en fornøyd og gladere minstemann.

 

Yoga kan hjelpe kvinner møte et nytt liv som mamma med en frisk og sterk kropp, et rolig sinn og et åpent hjerte. Yogamamma inneholder lærdom, erfaringer og opplevelser fra yogamatten og mammarollen. Boka handler om hvordan yoga kan være til hjelp og glede for kvinner under graviditet, fødsel og som mamma. Denne boka er først og fremst skrevet for alle kvinner som har lyst på barn, prøver å få barn eller venter barn. Tidligere erfaring med yoga er absolutt ikke nødvendig for å ha nytte og glede av yoga under graviditet, fødsel og som nybakt mamma. Her får du vite hvordan yoga kan hjelpe deg til å få kontakt med ditt ufødte barn og være til stede i en kropp i forandring. Hvordan yoga kan hjelpe deg å holde deg sunn og glad gjennom graviditeten og hvordan yoga kan hjelpe deg å forberede deg - mentalt, fysisk og gjennom bevisst pust - til fødselen. Yogaens universelle helende og transformerende kraft er en god hjelpe for gravide kvinner for å være i god form under svangerskapet og det kan også gjøre fødselen enklere.

Nøkkelen til å komme i gang med yoga er å legge terskelen for praksis så lav at det blir realistisk og mulig, og ikke nok et prosjekt som gir deg dårlig samvittighet. Du trenger ikke mye plass, tid eller utstyr. Men du trenger å føle at det er viktig. Du må skape rom for yoga - både fysisk og symbolsk. Det er fint å markere et lite hjørne et sted i hjemmet ditt som bare er til for deg selv og din praksis, hvor du vet du ikke blir forstyrret. Kanskje er du så heldig at du har et eget rom som kan være ditt yogarom - barnerommet som foreløpig står tomt?

 

Hjernesmarte barn er boka for foreldre som forstår at hjernesmarte barn trenger hjernesmarte voksne. Når barn er omgitt av foreldre, lærere og pedagoger som forstår hjernens logikk, får de en vesentlig bedre evne til å lære nye ting, takle endringer, regulere følelser og mestre livet. Hjernesmarte voksne pakker ikke barna inn i bomull eller feier for føttene på dem som om de var curlingsteiner. De hjelper barna til å bli resiliente (robuste), det vil si «runde i bunnen», akkurat som tumlinger som raskt gjenfinner balansen etter at man har dyttet dem overende.

Et barn som er omgitt av voksne som ikke mestrer hjernens spilleregler, går lett i hverdagens små «hjernefeller» som resulterer i stadig større aggresjon, motstand, tristhet eller maktesløshet. Det er synd for barna – og i mange tilfeller helt unødvendig. Mange situasjoner som går utover det akseptable, skyldes voksnes atferd og kommunikasjon. Barn formes som de stimuleres.

I denne boka lærer Anette Prehn deg en rekke håndfaste og effektive teknikker gjennom jordnære eksempler fra hverdagen og nyttig kunnskap hentet fra den nyeste hjerneforskningen og sosialpsykologien. Nøkkelen ligger i å kjenne hjernens spilleregler, gjøre små justeringer i reaksjonsmønstrene dine, prøve ut nye veier i kommunikasjonen din og få hjernen til å spille på lag – både din egen og barnas. Slik bygger du opp hjernen til barnet ditt og styrker den for livet.

 

Se flere bøker om barns utvikling.