Trines-mat-2-fastelavensboller
Trines deilige fastelavnsboller. Foto: Gry Traaen

Fastelavn betyr «kvelden før fasten», men innebærer egentlig tre dager – fra søndag til tirsdag. Det markerer overgangen fra karneval til fasteperioden i kristendommen.

Best bevart av de gamle hedenske skikkene er fastelavnsriset og fastelavnsboller.

Vi gir deg Trine Sandbergs oppskrift på deilige fastelavnsboller!
 

Mengde: 24-32 boller

Forheving: ca. 1 1/2 time

Etterheving: ca. 45 minutter

Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)

Total tid: ca. 3 timer

 

Bolledeig

Ca. 950 g hvetemel

5 dl melk (ca. 25 grader)

25 g gjær (gjerne rød type)

150 g sukker

1 ts malt kardemomme

ca. 1/2 ts salt

1 egg

150 g smør, i terninger

 

Tilbehør

kremfløte

sukker/melis

vaniljestang

syltetøy

melisdryss

 

Forheving: ca. 1 1/2 time

Etterheving: ca. 45 minutter

Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)


Slik gjør du:

  • Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
  • Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dette gjør bollene ekstra gode og saftige!
  • Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 1/2 time.
  • Ha deigen på melet underlag og del den opp i 24–32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage.
  • Trill til runde boller og fordel dem på 2–3 bakepapirkledde bakebrett.
  • La dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
  • Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.
  • Del de ferdigstekte bollene i to og fyll dem med vaniljekrem (stivpisket kremfløte tilsatt litt sukker/melis og frøene fra en vaniljestang) og syltetøy.
  • Sikt over litt melis og server umiddelbart.

Oppskriften er hentet fra Trines mat 2