Fastelavn betyr «kvelden før fasten», men innebærer egentlig tre dager – fra søndag til tirsdag. Det markerer overgangen fra karneval til fasteperioden i kristendommen.
Best bevart av de gamle hedenske skikkene er fastelavnsriset og fastelavnsboller.
Vi gir deg Trine Sandbergs oppskrift på deilige fastelavnsboller!
Mengde: 24-32 boller
Forheving: ca. 1 1/2 time
Etterheving: ca. 45 minutter
Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)
Total tid: ca. 3 timer
Bolledeig
Ca. 950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 25 grader)
25 g gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
ca. 1/2 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger
Tilbehør
kremfløte
sukker/melis
vaniljestang
syltetøy
melisdryss
Forheving: ca. 1 1/2 time
Etterheving: ca. 45 minutter
Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
- Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dette gjør bollene ekstra gode og saftige!
- Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 1/2 time.
- Ha deigen på melet underlag og del den opp i 24–32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage.
- Trill til runde boller og fordel dem på 2–3 bakepapirkledde bakebrett.
- La dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
- Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.
- Del de ferdigstekte bollene i to og fyll dem med vaniljekrem (stivpisket kremfløte tilsatt litt sukker/melis og frøene fra en vaniljestang) og syltetøy.
- Sikt over litt melis og server umiddelbart.
Oppskriften er hentet fra Trines mat 2