Forfatteren Astrid Lindgren. Kjøp bøkene i Barnas Egen Bokveden. Illustrasjon av Lisa Aisato hentet fra «Astrid Lindgren» av Agnes-Margrethe Bjorvand
Lisa Aisatos varke illustrasjon er hentet fra «Astrid Lindgren» av Agnes-Margrethe Bjorvand


«Barn skaper mirakler når de leser. Derfor trenger barn bøker.»
Astrid Lindgren

Det er få steder i verden man ikke har hørt  om Astrid Lindgren – forfatteren som hadde det aller største hjertet for barna! Astrid Lindgren hadde klokketro på at gode barnebøker var viktig, og at vi voksne har godt av å beholde barnet i oss. Barns livsvilkår opptok Astrid Lindgren, og hele sitt voksne liv var hun opptatt av at barn skulle ha det bra.
 

Hvordan startet Astrid Lindgrens liv?

Astrid Lindgren kom til verden i 1907. Hun vokste opp på en gård i Vimmerby i Småland i Sverige sammen med tre søsken. Som forfatter hentet hun mye inspirasjon fra sin egen oppvekst med tolerante og kjærlige foreldre. Hun beskrev sine barneår som full av kjærlighet, fantasi, lek og masse moro!


Tidlig dramatikk

Hennes arbeidskarriere startet i en lokalavis i Vimmerby som journalist-elev. Astrid ble gravid da hun var 18 år med redaktøren i avisen, en mye eldre og gift mann, og måtte derfor skjule graviditeten. Astrid reiste til Danmark og fødte sønnen i København, og tok det vanskelige valget om å plassere ham i en fosterfamilie inntil hun kunne klare å hente ham tilbake til Sverige. Astrid giftet seg med Sture Lindgren i 1931. De fikk et barn sammen, og i mange år levde hun et helt vanlig familieliv. Dramatikken og opplevelsen rundt sønnen Lasse slapp aldri taket og preget Astrid Lindgren hele livet. Derfor står nok det ensomme og glemte barnet som søker kjærlighet sentralt i mange av hennes bøker.

 

Forfatteren Astrid Lindgren

Britt-Mari letter sitt hjerte, hennes første bok, ble utgitt i 1944. Boken som gjorde henne til en kjent forfatter, Pippi Langstrømpe, kom ut året etter. 2. januar 1946 skriver Astrid Lindgren i dagboken sin: «Jeg er blitt sånn bittelite nokså berømt. Men det gidder jeg ikke skrive om.»

Hun jobbet hele tiden ved siden av som forlagsredaktør i Rabén & Sjøgren. Hun var også en engasjert samfunnsdebattant og politisk aktiv. I 1978 ble hun tildelt den tyske bokhandlernes fredspris i Frankfurt. I talen hun holdt ved overrekkelsen snakket hun sterkt om vold i familien. Hun var i mot at vold var en akseptert avstraffelse i barneoppdragelse. Året etter fikk Sverige, som første land i verden, en lov som forbød fysisk avstraffelse og annen foreldrevold mot barn.

Barnebøkene til Astrid Lindgren skaper engasjement og empati. Hennes bøker har mange lag og gir grunnlag for samtaler mellom barn og foreldre om de store temaene i livet. Bøkene kan selvfølgelig også leses som rene eventyr eller fortellinger fulle av humor og påfunn. Perfekte barnebøker for en kosestund på fanget. I bunnen ligger engasjementet til Astrid Lindgren og hennes egne erfaringer uansett. Hun så alltid de umulige barna, som kanskje bare trenger litt oppmerksomhet og slett ikke var så umulige. Astrid Lindgren mente vi voksne kunne lære mye av barn og at vi må tørre å være litt lekne selv. Bøkene hennes har så mange lag, de er tidløse, og vil alltid finne nye lesere der ute.

 

Arven etter Astrid Lindgren

Hun var 94 år da hun døde i 2001. Da hadde hun gitt ut til sammen 100 bøker som har solgt i over 160 millioner eksemplarer og er utgitt i nesten 100 land! Utallige teaterstykker er satt opp basert på Astrid Lindgrens bøker, det er laget over 40 filmer, og mange TV-serier. I 2016 kom Goro Miyazaki fra det legendariske Studio Ghibli i Japan med den vakre, animerte tv-serie om Ronja Røverdatter ut, og den dannet grunnlaget for fire tegneseriebøker om Ronja Røverdatter.

Hennes store karriere - som startet med Pippi Langstrømpe - innholder så mange kjente barnebøker som vi alle elsker! Emil i Lønneberget med sine hyss, Per Pusling som omhandler det ensomme barnet og kanskje den vakreste; spennende og rørende Mio, min Mio.

Hvem blir ikke glad av verdens morsomste Karlson på taket (som er akkurat passe tykk i sin beste alder!) med propell på ryggen? Gøyale Marikken og Lisabet og ikke minst alle barna i Bråkmakergata er full av herlige påfunn!

Vi på Saltkråkan er en av SVTs største tv-suksesser noen gang, vakre Brødrene Løvehjerte beskriver døden på den fineste måten og Ronja Røverdatter viser oss hvordan vennskap kan overvinne alt!

Astrid Lindgrens forfatterskap gir oss alt, på barnas premisser. Vi kan lære mye av hennes bøker, og de sier alt om henne og det hun var opptatt av; kjærlighet, frihet, trygghet, lek, vennskap, selve livet, ensomheten og døden. Vi har alle ansvaret for å skape vår egen lykke, og med nestekjærlighet får vi så mye tilbake.


«Gi barna kjærlighet , mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv!»
Astrid Lindgren